Голяма част от пленените украински защитници на “Азовстал се завърнаха тази

...
Голяма част от пленените украински защитници на “Азовстал се завърнаха тази
Коментари Харесай

Украйна си върна пленените защитници на “Азовстал”

Голяма част от пленените украински бранители на “Азовстал ” се завърнаха тази нощ в Украйна. В рамките на следващия, само че най-значим продан на военнопленници бяха върнати 215 украински военнослужещи, от които 108 бойци от “Азов ”. Освободени са и командирът на “Азов ” Денис Прокопенко и неговите заместници Святослва Паламар и Сергей Волински, които обаче са в Турция и ще останат там под специфичната защита на президента Ердоган до края на бойните дейности в Украйна. Освободени са 10 задгранични жители, които водиха война на страната на Украйна. 

”Размяната преди малко завърши. Ние връщаме нашите хора вкъщи. Това очевидно е победа за нашата страна, за цялото ни общество. И най-важното - за 215 фамилии, които ще могат да видят околните си в сигурност. Ние помним всички наши хора и се опитваме да спасим всеки украинец. Това е смисълът на Украйна, нашата същина, това ни отличава от врага. Ценим всеки живот! И несъмнено ще създадем всичко, с цел да спасим всички, които са в съветски плен ”, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Сред разменените руснаци е кумът на съветския президент Владимир Путин и лидер на партията " Опозиционна платформа - За живот " Виктор Медведчук, който даже не е бил на фронта, а бе задържан за държавна измяна. През май, когато бранителите на “Азовстал ” се предадоха представителят на съветския президент Дмитрий Песков изрично отхвърли опцията те да бъдат разменени за Медведчук.

“Вече казахме, че Медведчук е жител на Украйна, той няма нищо общо с Руската федерация. И той не е боен. В случая с хората, които се предадоха в “Азовстал ”, става дума за военни и членове на националистически формирования. Следователно това са напълно разнообразни категории хора и тук надали може да се приказва за някакви замени “, сподели тогава той.

„ Разменихме 200 наши герои за Медведчук, който към този момент даде всички вероятни доказателства на следствието. И петимате герои-командири от “Азовстал ” - за 55 съветски пленници, които не съставляват интерес за нас ", ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак.

Сред освободените са още Дмитро Козацки, който направи запаметяващите се фотоси от защитата на “Азовстал ”, Микола Куш, Константин Никитенко, Катерина Полишчук (Пташка) и други

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР